Foto-expositie 'Vogels in een veranderende wereld'

Gepubliceerd op: 16 oktober 2023 10:00

Deze natuurfoto-expositie, met werk van natuurfotograaf Gert Spierenburg, is een initiatief van het Huis van Duurzaamheid van Bibliotheek Rijn en Venen, in het kader van de Nationale Klimaatweek 2023.

Achtergrondinformatie

Hoe het begon
Gerts passie voor vogels begon al in zijn kindertijd. Al jong werd hij lid van Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude en begon hij illustraties voor het verenigingsblad De Braakbal te maken. Belangrijk voor hem was, dat zijn leraar van de basisschool, Ko Katsman, zijn passie voor vogels aanwakkerde en verrijkte met zijn eigen kennis en enthousiasme. Daardoor werd Gerts fascinatie alleen maar sterker en is nooit meer verdwenen.

Verblijf in Kenia
Tijdens zijn twaalfjarig verblijf in Kenia werd zijn liefde voor de natuur extra getriggerd door de overvloed die het land te bieden heeft: de vele wildparken, de adembenemende natuur en de enorme diversiteit aan diersoorten. In 2003 en 2004 is Gert voor The Nature Kenya Society vogels gaan fotograferen, voor een uitgave van 'Common birds in Kenya'. Via deze organisatie heeft hij ornitholoog* Collin Jackson leren kennen en heeft Gert een cursus 'Fundamentals of Ornithology' gevolgd, om zijn kennis van Afrikaanse vogels te vergroten.

*Een ornitholoog houdt zich bezig met het tellen en classificeren van vogels en hij observeert onder meer het gedrag, de zang, de trek en de vliegwijze van vogels.

Terug in Nederland
Zijn fascinatie voor natuur, en vogels in het bijzonder, heeft ertoe geleid dat Gert na zijn terugkomst in Nederland in 2017 met twee bevriende biologen voor Stichting Ornithologisch Veldonderzoek (SOVON) winter-, water- en broedvogels in duingebied Meijendel is gaan monitoren. Daarnaast is hij met fotografie- en filmwerkzaamheden actief betrokken bij Land van Ons. Deze burgercoöperatie draagt bij aan herstellen van het landschap en de biodiversiteit van landbouwgrond. Sinds kort doet hij veldwerk bij Werkgroep Roofvogels Rijnland.

Natuurfotografie
'Natuurfotografie is een logisch gevolg van mijn fascinatie voor vogels,' vertelt Gert over zijn werk. 'Het omvat alle dingen die ik fijn vind. Lekker buiten zijn, midden in de natuur, heerlijk! Het waarnemen en observeren van een vogel in een omgeving waarin deze zich thuisvoelt, leren van het gedrag van een vogel, luisteren naar de geluiden om je heen: nooit ben ik uitgeleerd. Zo veel schoonheid, zo veel natuurbeleving, dat inspireert mij!'

'Bij het maken van een foto vind ik het mooi om zoveel mogelijk aan het toeval over te laten, te spelen met het moment. In elke foto probeer ik iets van het karakter van de vogel in zijn omgeving weer te geven. Mezelf telkens af te vragen: wat is een goede lichtval, een mooie compositie? Ik leer ook graag van anderen, om mezelf steeds weer te kunnen verbeteren.'

Verwonder je!
'Ik vind het een eer dat het Huis van Duurzaamheid van Bibliotheek Rijn en Venen mij heeft gevraagd om mijn foto’s te exposeren. Sta eens stil bij de natuur in je directe omgeving. Verwonder je, en geniet net als ik van de schoonheid (en intelligentie?) die de natuur ons biedt,' nodigt Gert ons uit.

Gert Spierenburg
www.instagram.com/gert_spierenburg

 

Meer achtergrondinformatie