Expositie 'Rond het hoofdkwartier van de prins'

Gepubliceerd op: 14 november 2022 10:00

De kast van het Gemeentearchief op de tweede verdieping van de Bibliotheek vertelt tot eind 2022 een bijzonder verhaal. De kast is gevuld met voorwerpen die vertellen over het prinselijke hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie, dat in het Rampjaar 1672 van Zwammerdam naar Alphen aan den Rijn verhuisde.

Achtergrondinformatie

Precies 350 jaar geleden verdedigden schansen bij Nieuwerbrug het grote legerkamp van prins Willem III, dat samen met de waterlinie het Franse leger van Lodewijk XIV buiten de deur moest houden. Deze schansen zijn in 360 graden te bekijken via je eigen telefoon. Originele gravures, boeken, kaarten en munten vertellen over belangrijke gebeurtenissen rond het hoofdkwartier. De prins werd hier gevraagd om stadhouder te worden, vanuit hier vertrok hij naar Woerden voor één van de grootste veldslagen van onze geschiedenis en hier ontving hij hooggeplaatste gasten.

Oude prenten verbeelden de Franse wreedheden in Zwammerdam en Bodegraven. Beide dorpen werden met de grond gelijk gemaakt. De schedel van één van de slachtoffers, die enkele jaren geleden in Alphen is opgegraven, laat zien dat we het over echte mensen hebben.

Dat Franse troepen ook in andere dorpen hebben huisgehouden zien we aan de bodemvondsten van het Hof te Waarder. Prachtig glaswerk, ornamenten en aardewerk van deze Johannieter commanderij werden tijdens het Rampjaar verwoest. In het Archeologiehuis in Alphen zijn ze weer scherf voor scherf in elkaar gezet.

In 1673 werd tussen Nieuwerbrug en Bodegraven Fort Wierickerschans gebouwd. Een trotse herinnering aan het bijzondere hoofdkwartier. Maar de belangrijke verhalen schuilen tot eind van dit jaar in de kleine voorwerpen, bewaard in de grote kast op de tweede verdieping van de Bibliotheek.

Kijk voor meer informatie op www.hoofdkwartier1672.nl

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Gemeentearchief Alphen aan den Rijn.