Expositie 'Ontwerpwedstrijd Duurzame wijk'

Gepubliceerd op: 8 juni 2023 10:00

Van 8 juni t/m 7 juli 2023 zijn de finaleontwerpen te bewonderen van vier klassen van het Ashram College en het Groene Hart Lyceum voor de ontwerpwedstrijd ‘Duurzame wijk’. De expositie bevat duurzame ontwerpen voor het zuidelijke gedeelte van de Wijk Ridderveld-West.

Achtergrondinformatie

De opdrachtgever

De Gemeente Alphen aan den Rijn stimuleert jonge inwoners van de gemeente mee te denken over klimaatverandering. Daarom organiseren ze samen met Omgevingsdienst Midden-Holland elk jaar deze ontwerpwedstrijd. Dit jaar is de finale en de expositie georganiseerd in samenwerking met het Huis van Duurzaamheid van Bibliotheek Rijn en Venen.

De opdracht

De jongeren hebben de afgelopen 3 maanden aan het project gewerkt en zich verdiept in thema’s als duurzame energie, mobiliteit en bouwen, klimaat en biodiversiteit, circulaire economie en samenleving, participatie en draagvlak. Daarnaast spraken ze met experts en gingen vervolgens in werkgroepen aan de slag met de ontwerpen. De jonge ontwerpers dachten na over hoe bewoners in de toekomst duurzaam kunnen wonen, werken, reizen en winkelen. Maar ook over een duurzame inrichting van de stad: parkeren, fietspaden, en (groene) elektrische laadpalen. Tot slot keken ze goed hoe ze bewoners kunnen betrekken in de keuzes voor de wijk en hun plannen.